NIEUW UNICA COSMETICA!
Veilig betalen, ook gratis achteraf
Gratis verzenden vanaf €55
Verzenden met Posnl pakjegemak €3,95
Snelle levering

Alcohol in cosmetica

Alcohol in cosmetica

Is alcohol in cosmetica echt schadelijk of heeft het een belangrijke functie?
Of alcohol is slecht voor de huid is afhankelijk van het type alcohol en in welke concentratie het aanwezig is. Er zijn verschillende soorten alcohol en deze hoeven niet altijd

Alcohol in cosmetica: schadelijk of nuttig?


Is alcohol in cosmetica echt schadelijk of heeft het een belangrijke functie?
Of alcohol is slecht voor de huid is afhankelijk van het type alcohol en in welke concentratie het aanwezig is. Er zijn verschillende soorten alcohol en deze hoeven niet altijd vermeden te worden.

Wanneer het alcoholgehalte minder dan 5% is, zal deze bijna volledig verdampen tijdens het aanbrengen van het product op de huid. In tegenstelling tot chemische bewaarmiddelen zoals parabenen.

Alcohol wordt in in een groot aantal cosmetische producten gebruikt; zonnebrand, cremes, bodylotions, aftershave en parfum. Alcohol wordt om verschillende redenen gebruikt:
antibacteriële werking.
vetoplossend
dient als een conserveermiddel en beschermt tegen microbiële besmetting.
heeft ontstekingremmende eigenschappen.
heeft een neutraliserende werking bij geuren als zweet.
werkt als een oplosmiddel om in water oplosbare stoffen te verkrijgen uit planten.


"Good" versus "Bad" Alcohol


Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten alcohol. Bij cosmetica wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ ofwel ‘zachte’ en ‘harde’ alcohol. Slechte alcohol droogt de huid uit en wordt vaak gemengd wordt met ftalaten.
Deze alcohol heeft hygroscopische eigenschappen en een ontvettende werking waardoor oppervlakkige vetten van de huid oplossen en de huidbarrière (de natuurlijke beschermingslaag van je huid) aangetast wordt. Hierdoor verliest de huid sneller vocht en doordat de barrièrefunctie kapot gaat kunnen irriterende stoffen dieper de huid binnen dringen. Alcohol in cosmetica die beter vermeden kan worden: ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Ethanol wordt binnen cosmetica aangeduid met de INCI naam alcohol
Cremes die bijvoorbeeld ethanol bevatten, kunnen snel leiden tot een vicieuze cirkel. Men maakt gebruik van een crème die is gemaakt voor de droge huid. De crème droogt de huid nog meer uit omdat deze ethanol bevat. Dit leidt tot het gebruik van meer van de crème, omdat de huid droger is geworden, waardoor de huid nog meer uitdroogt. Alcohol wordt veel gebruikt in anti-acne producten, maar stimuleert juist de talgproductie van de huid en kan de acne verergeren.


Onder de goede/zachte alcohol vallen de vetzuur-alcoholen, meestal gewonnen uit plantaardige vetzuren (kokos- of palmolie). Ze zijn niet giftig, worden meestal goed getolereerd door de huid en zijn biologisch afbreekbaar. Dit type alcohol heeft verzorgend en hydraterende eigenschappen en kan huidirritaties verminderen. Het enige nadeel is dat ze niet kunnen worden vermengd met water.
Deze vettige alcolholen zijn cetearyl alcohol, cetyl alcohol, behenyl alcohol en myristyl alcohol. Deze "vettige" alcoholen helpen de huid bij het vasthouden van vocht en hoeven dus niet vermeden te worden.

Conclusie alcohol in cosmetica


Het is altijd het beste om etiketten te lezen om te bepalen welke soort alcohol er wordt gebruikt en wat de concentratie is. Wanneer alcohol wordt vermeld als het tweede ingrediënt, betekent dit dat het product een hoge alcohol concentratie heeft en niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Opmerking: Cosmetics bestempeld als 'alcohol-vrij "betekent niet noodzakelijkerwijs zonder alcohol. Volgens de Europese regelgeving kunnen producten worden geëtiketteerd als "alcohol-vrij" wanneer ze geen "slechte" alcohol bevatten.

Gratis verzenden voor orders boven de €55,00

Standaard pakket €3,95

Snelle levering met Postnl pakje gemak

Keuze afleverdatum en locatie

Veilig betalen

ook gratis achteraf

Vrij van schadelijke stoffen

ook dierproefvrij
Powered by Lightspeed