NIEUW UNICA COSMETICA!
Veilig betalen, ook gratis achteraf
Gratis verzenden vanaf €55
Verzenden met Posnl pakjegemak €3,95
Snelle levering

Ayurveda

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in ayurveda
Ayurveda

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’en is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. De belangrijkste denkbeelden van de Ayurveda zijn vooral het beschouwen van de mens als één geheel (holistische benadering), zonder scheiding van lichamelijke, psychische en emotionele eigenschappen, alsmede de elementen lucht, water en vuur.

Ayurveda

De geschiedenis van de Ayurveda


Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Ayus is in het Sanskriet de term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan. Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud en ayurveda wordt algemeen beschouwd als de moeder van alle geneeswijzen.
Ayurveda is oorspronkelijk gebaseerd op oude teksten in het Sanskriet, de Charaka Samhita en de Susruta Samhita. De Charaka Samhita is vooral een lange filosofische tekst, aangevuld met een grote hoeveelheid hygiënische en medische informatie. De Susruta Samhita daarentegen is vooral bekend vanwege de vele uitgebreide beschrijvingen van chirurgische ingrepen. Ondanks het feit dat deze teksten nog steeds de basis van de Ayurveda vormen is de ontwikkeling niet stil blijven staan. De Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation, WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde.


Uitgangspunten Ayurveda


De Ayurveda ziet het lichaam niet los van geest en natuur. De Ayurveda geeft een eigen betekenis aan het begrip energie, die aanwezig is in de geest en in de gehele kosmos.
De belangrijkste denkbeelden van de Ayurveda zijn vooral het beschouwen van de mens als één geheel (holistische benadering), zonder scheiding van lichamelijke, psychische en emotionele eigenschappen, alsmede de elementen lucht, water en vuur. Het uitgangspunt is dan ook evenwicht; lichaam en geest moeten in evenwicht zijn tot elkaar en met de omgeving. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de drie doshas, Kapha Pitta Vata. Deze doshas vertegenwoordigen met elkaar alle basiselementen; aarde, water, vuur, lucht en ether.


Tri-dosha


Ayurveda stelt dat alles in het universum, zowel in de mens als daarbuiten – dus zowel in het lichaam, als ook in voeding, mineralen etc. – bestaat uit de vijf elementen. Deze vijf elementen van de stoffelijke natuur zijn: Akasha (Ether), Vayu (lucht), Agni (vuur), Jala (water) en Prithvi (Aarde). Zo is het uiterlijk universum terug te vinden in een innerlijk universum. De vijf elementen manifesteren zich in het menselijk lichaam via de Tri-dosha: de drie bio-energieën Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha’s zijn als het ware de functie-gebieden van het menselijk lichaam en vormen altijd een verhouding die uniek is voor ieder mens afzonderlijk. Dosha betekent in het Sanskriet “Dat wat verandert”.
Volgens de Ayurveda vinden we de sleutel tot het welbevinden in het inzicht in deze drie ayurvedische basisenergieën Vata, Pitta en Kapha.  Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven uitdrukking aan een volkomen individuele combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons ‘ayurveda-type’, onze innerlijke aard. .Iemand is in evenwicht zodra de huidige tri doshas in evenwicht zijn met de oorspronkelijke geboorteconstitutie..
De kunst van het leven volgens de Ayurveda bestaat erin de unieke dosha-verhouding te handhaven en zo gezondheid te behouden. Ziekte daarentegen gaat volgens Ayurveda altijd terug op verstoring die zichtbaar wordt in een disbalans in één of meerdere dosha’s.  Ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie bio-energetische krachten – de tridosha’s –  op natuurlijke wijze te herstellen. De "geneesmiddelen" van de Ayurveda richten zich  dan ook vooral op het bewust met de levensstijl en het gedrag omgaan.

Ayurvedische cosmetica


De ayurveda hecht veel waarde aan de natuurlijkheid van produkten. In cosmetica wordt eeuwenoude wetenschap gekoppeld aan de natuurcosmetica. Het basisprincipe van ayurvedische cosmetica is de overweging dat verschillende huid- en haartypes hun individuele behoeftes hebben (dosha’s).  De ayurvedische natuurlijke verzorgingsproducten worden gemaakt in harmonie met de natuur. Het gebruik van cosmetica met synthetische en minerale toevoegingen is volgens de Ayurveda één van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering en gezondheidsproblemen. Om deze reden maakt de Ayurveda uitsluitend gebruik van natuurlijke producten en effectieve plantaardige bestandsdelen.

Gratis verzenden voor orders boven de €55,00

Standaard pakket €3,95

Snelle levering met Postnl pakje gemak

Keuze afleverdatum en locatie

Veilig betalen

ook gratis achteraf

Vrij van schadelijke stoffen

ook dierproefvrij
Powered by Lightspeed