NIEUW UNICA COSMETICA!
Veilig betalen, ook gratis achteraf
Gratis verzenden vanaf €55
Verzenden met Posnl pakjegemak €3,95
Snelle levering

Eczeem

Eczeem

Een artikel over de verschillende soorten eczeem, de oorzaken en tips ter verlichting van eczeem.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor huidafwijkingen waarbij de huid rood en schilferend is en jeukt. Eczeem is een chronische, niet-besmettelijke huidziekte die helaas niet worden kan worden genezen, maar gelukkig wel te behandelen is.  Een ander woord voor eczeem is dermatitis. De aandoening komt in veel verschillende vormen voor. De bekendste vormen zijn contacteczeem en constitutioneel eczeem.  

 

Soorten eczeem en oorzaken 

Er zijn verschillende soorten eczeem met verschillende symptomen en oorzaken:

 

Contacteczeem 

Deze vorm wordt veroorzaakt door contact met irriterende stoffen (chemische producten, cosmetica bestanddelen, plantaardige stoffen, metalen  zoals nikkel). Contact-eczeem kan worden onderverdeeld in allergisch en niet-allergisch. Allergisch contacteczeem ontstaat bij personen die een allergie hebben ontwikkeld voor een bepaalde stof. 

De niet-allergische vorm wordt ortho-ergisch eczeem genoemd of irritatie eczeem. Dit wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals  schoonmaakmiddelen, zeep, oplosmiddelen (terpentine bijvoorbeeld) en doe het zelf producten.  Iedereen kan van dit soort producten eczeem krijgen, je hoeft er niet allergisch voor te zijn. Het gaat om agressieve stoffen die de huid rechtstreeks beschadigen, zonder dat er sprake is  van een allergie.

Als er een allergie voor een bepaalde stof is vastgesteld, let er dan goed op dat u niet meer in aanraking komt met deze stof. Van verschillende allergenen zijn folders beschikbaar waar in staat in welke producten deze stof wordt verwerkt. Kijk ook op internet.  Als u een cosmeticum of verzorgingsproduct koopt, kijk dan goed naar de samenstelling. Op de verpakking hoort precies te staan welke bestanddelen er in zitten. Vertrouw niet op aanprijzingen zoals 'hypo-allergeen', 'dermatologisch getest', 'pH-neutraal', 'huidvriendelijk', 'bevat alleen natuurzuivere producten', etcetera.  Deze termen zeggen niets. Het kan nog steeds zijn dat er een bestanddeel inzit waar u allergisch voor bent.
 

Constitutioneel eczeem (of atopisch eczeem)

Deze vorm is in aanleg al vanaf de geboorte aanwezig. Het gaat hier om een algemene overgevoeligheid of allergie. Deze vorm van eczeem komt  meestal voor in de huidplooien. Wie atopisch is, kan in de loop van het leven last krijgen van allerlei klachten die daar bijhoren, zoals atopisch eczeem, hooikoorts, of astma.  De huid van mensen met atopisch eczeem is droog en raakt daardoor gemakkelijk geïrriteerd door niet-allergische factoren. Door frequent wassen met zeep en andere ontvettende middelen wordt de huid nog droger en neemt de jeuk toe. Hetzelfde geldt voor langdurig douchen met heet water. In  de winter droogt de huid meer uit dan in de zomer door een lagere luchtvochtigheid, vaak met als gevolg een verergering van het eczeem. Bij broeierige warmte en tijdens lichamelijke inspanning kan daarentegen ook toename van jeuk optreden als gevolg van zweten.

 

Bij atopisch eczeem spelen vele factoren een rol. Er kunnen spontane verbeteringen en verergeringen optreden. Het is niet mogelijk atopisch eczeem met geneesmiddelen definitief te genezen. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de verschijnselen, waardoor de klachten afnemen. De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met crèmes en zalven. Bij zuigelingen, bij wie een overgevoeligheid voor koemelk is vastgesteld, kan hypoallergene voeding zinvol zijn.

Daling van de weerstand (door b.v. ziekte, vermoeidheid of stress), verstoorde spijsvertering, voeding en een droge huid kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling en/of verergering van eczeem.

Overige vormen eczeem

Seborroïsch eczeem, is vooral aanwezig op de hoofdhuid
Dyshidrodisch eczeem, aanwezig op handen en voeten
Nummulair eczeem, komt vaak voor op armen en benen
Dauwworm, atopisch of constitutioneel eczeem bij baby’s
Berg, een vorm van sebboroïsch eczeem die veel voorkomt bij pasgeborenen
Dermatitis herpetiformis, een vorm van eczeem die vaak samenhangt met coeliakie
Hypostatisch eczeem, bij deze vorm van eczeem is er sprake van slechte een doorbloeding in de (onder)benen

Natuurlijke huidverzorging bij eczeem

De huid van mensen met atopisch eczeem is droog en raakt daardoor gemakkelijk geïrriteerd. Door frequent wassen met zeep en andere ontvettende middelen wordt de huid nog droger en neemt de jeuk toe. Hetzelfde geldt voor langdurig douchen met heet water. In de winter droogt de huid meer uit dan in de zomer door een lagere luchtvochtigheid, vaak met als gevolg een verergering van het eczeem. Bij broeierige warmte en tijdens lichamelijke inspanning kan daarentegen ook toename van jeuk optreden als gevolg van zweten.

De juiste verzorging is van onschatbare waarde voor het verzachten van de gestresste of geïrriteerde huid. De meest allergene stoffen in cosmeticas die volgens dermatologische informatie vaak een allergische reacties of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren zijn; parfum,  geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters. Het is aan te raden om deze stoffen geheel te vermijden en te kiezen voor natuurlijke en milde verzorgingsproducten.

 

De huidbarrière heeft bij mensen met eczeem dus extra hulp nodig. De beschadigingen in de huid kunnen met een goede barrière herstellende crème tijdelijk hersteld worden en deze kan de huid helpen vocht vast te houden. Ongeacht of de eczeem op dat moment aanwezig is, is het aan te raden de huid standaard in te smeren met een natuurlijke barrière herstellende crème. Aldus wordt ook milde cosmetica vereist om het blootstellen van de huid aan irriterende of schadelijke stoffen te verminderen.

Verzorgingstips bij eczeem 

 • Kies producten zonder synthetische geur-, kleur- of conserveringsmiddelen vanwege een lager allergeen potentieel.
 • Kies producten zonder sls, parabenen, parfum, paraffine, alcohol en minerale oliën. Deze stoffen moeten worden vermeden om ze de huid onnodig kunnen irriteren.
 • Minder is meer. Het is beter om minder producten met zo min mogelijk ingrediënten te gebruiken dan veel verschillende producten met veel  verschillende ingrediënten
 • Hygiëne is belangrijk. Cosmetische producten moeten direct na gebruik worden afgesloten. Bovendien moeten de producten altijd alleen worden gebruikt met schone handen of bij voorkeur een spatel.
 • Gebruik zeepvrije producten
 • Tip: Gebruik aangepaste producten afhankelijk van het weer. Gebruik bij warm weer producten met een hoog watergehalte. Deze producten worden snel opgenomen, en koelen de huid.
 • Bij koud weer, misschien in samenhang met drogere lucht (door verhitting), gebruik producten met een hoger vetgehalte.
 • Was de handen regelmatig en hou de vingernagels kort.
 • Reinig de huid met koud of lauw (geen heet water) en douche niet te lang en niet te heet
 • Zorg dus dat de lucht in je huis voldoende vochtig is. Dit kan met bakken water op de verwarming, maar je hebt er ook speciale apparaten voor.
 • Kies een wasmiddel dat is mild en geurvrij is en gemaakt voor de gevoelige huid.
 • Ook de keuze van kleding of kledingstof speelt ook een rol. Biologisch katoen i.p.v. synthetische stoffen.
 • Was nieuwe kleren voor je ze gaat dragen

Hydrateren van binnenuit. Drink veel water, volg een gezond dieet met veel groenten en fruit, en genoeg essentiële vetzuren. Studies hebben aangetoond dat essentiële vetten gamma-linoleenzuur (GLA) eczeem symptomen, met name jeuk kan verminderen. U vindt deze vetzuren bijvoorbeeld in teunisbloemolie en borage olie supplementen.

 

Natuurlijke huidverzorging die ondersteuning kan bieden bij eczeem

 
De voordelen van goede natuurlijke huidverzorging is dat deze mild is en vrij van irriterende stoffen zoals sls, parabenen, parfum, paraffine, alcohol en minerale oliën. Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke ingredienten die kunnen bijdragen aan de verlichting van eczeem.

Klik hier voor de natuurlijke producten.

 

Kamille
Neem (Azardica indica)
Zemelen
Vogelmuur (chickweed)
Liquorice (Glycyrrhiza glabra)
Hennepzaadolie
Calendula
Magnesium
Urea
Lacto
Kokosolie
Aloë Vera
Himalaya zout
Sesamolie
Rozenbottelolie
Borage olie
Sheaboter

 

De Beautydrogist doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts!

Gratis verzenden voor orders boven de €55,00

Standaard pakket €3,95

Snelle levering met Postnl pakje gemak

Keuze afleverdatum en locatie

Veilig betalen

ook gratis achteraf

Vrij van schadelijke stoffen

ook dierproefvrij
Powered by Lightspeed