Vanaf €55 gratis verzenden met Postnl
Snelle levering
Customer reviews 9/10 score
Veilig betalen

INCI lijst cosmetica - Uitleg & tips

  • Geplaatst op
INCI lijst cosmetica - Uitleg & tips

De afkorting "INCI" is te vinden aan het begin van elk ingrediënten lijst. Maar wat betekent het eigenlijk en waar moet je op letten? De INCI lijst is dan een objectieve manier om een product te kiezen.

De afkorting "INCI" is te vinden aan het begin van elk ingrediënten lijst. Maar wat betekent het eigenlijk?

Sinds 1996 is de vermelding van de ingrediënten op cosmeticaproducten verplicht. "INCI" is een afkorting voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient. INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt.
De INCI bevindt zich op alle cosmetische productverpakkingen en vaak ook op bijsluiters. Voor veel ingrediënten zijn echter meerdere namen bekend, bijvoorbeeld chemische naam, handelsnaam of merknaam. Daarom is er voor alle stoffen in cosmetica besloten om deze aan te geven met hun INCI-naam.
Om het voor de consument overzichtelijk te houden is eenduidige vermelding van de ingrediënten erg belangrijk.  De INCI is vooral belangrijk voor personen die allergische reacties op één of meer stoffen krijgen. Deze lijst biedt mensen met een allergie de mogelijkheid om de lijst te controleren op eventuele schadelijke ingrediënten. Meestal zijn de INCI-namen van cosmetica-ingrediënten de Engelse chemische stofnamen. Planten, vruchten, bloemen en ‘alledaagse’ stoffen zoals water (‘aqua’), worden vaak in het Latijns benoemd.
Helemaal internationaal is het niet, in andere landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten worden deels andere namen gebruikt. Als een product bijvoorbeeld bijenwas bevat wordt dat in Europa aangegeven met Cera Alba en in de Verenigde Staten met Beeswax.

Termen als  ‘dermatologisch getest’ of ‘hypoallergeen’ die op de verpakking staan, zeggen eigenlijk helemaal niet zoveel. De INCI lijst is dan een objectieve manier om een product te kiezen.

Uitleg INCI lijst cosmetica

- Ingrediënten vermeld moeten worden op basis van hun totale gewicht in aflopende volgorde. Het eerste ingrediënt op de lijst is dan waar het product  grotendeels samengesteld uit. Wanneer er bijvoorbeeld een bijzonder exclusief ingrediënt in het product zit kunt u aan de positie op de INCI lijst afleiden of deze toevoeging substantieel is.
 - Onderaan staan de ingrediënten in willekeurige volgorde wanneer er minder dan één procent van in zit. Wat de exacte doseringen zijn weten wij als consument helaas niet. Als je dus licht-allergisch bent voor een bepaalde stof en je ziet dat er maar weinig van in het product aanwezig is omdat het onderaan staat, durf je het misschien eerder uit te proberen. Als deze stof als één van de eerst staat vermeld dan kun je het beter laten staan!
- Stoffen die minder dan een procent van het totale gewicht van het product worden niet vermeld.
- Als er kleurstoffen toegevoegd zijn, worden deze als allerlaatste genoemd met aangeduid met een code (Color Index oftewel CI-nummers, bijvoorbeeld CI 77007 of CI 75810). De gebruikte kleurstoffen zijn in het algemeen vermeld aan het einde. Er is geen specifieke volgorde waarin deze kleurstoffen worden vermeld.   
- Geuren worden niet afzonderlijk opgenomen, de reden hiervoor is dat een geurige stof kan bestaan uit 100 enkele geuren. de omschrijving "Parfum" volstaat.
Als deze geurstoffen bekend staan om allergische reacties uit te lokken, moeten ze afzonderlijk vermeld worden.(zoals limoneen, linalool of Hexyl Cinnamal)


Omdat accurate percentage aanduidingen niet worden vermeld, dient de INCI-lijst slechts als een bron van informatie in eerste instantie. Als vuistregel: bij lage concentraties is het minder waarschijnlijk voor een individuele stof een allergische reactie veroorzaken.

3 categorieën stoffen

Met betrekking tot cosmetica zijn er 3 categorieën stoffen (families), waarin de afzonderlijke stoffen zijn verdeeld: actieve ingrediënten, hulpstoffen (additieven) en de basis stoffen.

Basisstoffen zijn van nature aanwezig in de huid. De Huid heeft deze stoffen nodig om te kunnen functioneren en de beschermende functie te behouden. De belangrijkste componenten zijn oliën en vetten.

Actieve ingrediënten verwijst naar stoffen met effecten naast de basisstoffen. Deze omvatten vitaminen, enzymen en zuren.  Actieve stoffen zijn de ingrediënten die verantwoordelijk zijn voor de werking van een cosmeticaproduct.

Hulpstoffen biedt een cosmetisch product aanvullende eigenschappen zoals een aangename geur. Deze bestaan uit geurstoffen, smaakstoffen, emulgatoren, conserveringsmiddelen, etc. De enkele hulpstoffen worden gewoonlijk gevonden in zeer kleine concentraties maar in grote hoeveelheden. Vaak overtreffen ze het aantal basis stofeen en active stoffen ingrediënten.

De ingrediëntenlijst maakt geen verschil tussen actieve stoffen en hulpstoffen. Hierdoor is het van belang om van tevoren te weten welke actieve stoffen je graag in het product wilt hebben, en op zoek te gaan naar een dergelijk product.
Denk eraan dat deze stof om werkzaam in een voldoende grote concentratie aanwezig dient te zijn, en hierdoor aan het begin van de ingrediëntenlijst hoort te staan!

Gratis verzenden

voor orders boven de €55

Snelle levering

Postnl Pakjegemak

Veilig winkelen en betalen

Beveiligde website

De mooiste natuurlijke cosmetica

o.a. vrij van dieproeven, parabenen, palmolie