Vanaf €55 gratis verzenden met Postnl
Snelle levering
Customer reviews 9/10 score
Veilig betalen

Natuurlijke cosmetica termen

Natuurlijke cosmetica termen

Natuurlijke cosmetica omvat diverse producttypes met diverse eigenschappen en attributen. De termen die worden gebruikt in de wereld van natuurlijke cosmetica kunnen overweldigend zijn. Hierbij een korte uitleg van de betekenis achter de belangrijkste begrippen.

Diverse eigenschappen van natuurlijke cosmetica

Natuurlijke cosmetica omvat diverse producttypes met diverse eigenschappen en attributen. De termen die worden gebruikt in de wereld van natuurlijke cosmetica kunnen overweldigend zijn. Hierbij een korte uitleg van de betekenis achter de belangrijkste begrippen.

Natuurlijke Cosmetica

De term "natuurlijke cosmetica" is niet gepatenteerd. Om uit te vinden of cosmetica inderdaad als natuurlijk kan worden ingedeeld, adviseren we de certificaten en de ingredienten van de natuurlijke cosmetica te controleren.

Natuurlijke cosmetica mogen alleen ingrediënten gebruiken die zijn verkregen uit planten, mineralen of die dierlijke oorsprong zijn. De producten ondergaan strikte controles en worden onderscheiden door hun certificaties.

Minerale Oliën

Stoffen gemaakt op basis van minerale oliën worden verkregen uit aardolie en vervolgens gefilterd om een heldere olie te creëren. Minerale olie is goedkoop en lang houdbaar. Minerale oliën vormen echter ook problemen. Chemische verbindingen worden gevonden in minerale oliën die in de loop van de tijd in het lichaam accumuleren. De negatieve effecten zijn nog steeds niet duidelijk. Echte natuurlijke producten bevatten geen minerale oliën.

Conserveringsmiddelen

Deze stoffen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat cosmetica niet na een korte tijd bederft. Conserveermiddelen remmen ook schimmel-, virale en bacteriële groei om ervoor te zorgen dat cosmetica langere tijd gebruikt kunnen worden. Diverse conserveermiddelen zijn niet gunstig voor onze huid, en kunnen in sommige gevallen leiden tot allergische reacties. Natuurlijke cosmetische producten bevatten conserveermiddelen, maar deze zijn meestal samengesteld uit essentiële oliën of plantenextracten die alcohol bevatten. Deze conserverende middelen worden doorgaans door de huid geduld.

Parabenen
Parabenen worden ook gebruikt als conserveermiddelen. Ze worden vaak gevonden in douchegels, shampoos of zonnebrandmiddelen. De huid absorbeert parabenen. De negatieve effecten van parabenen zijn nog steeds niet duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat ze het hormonale evenwicht beïnvloeden. Natuurlijke cosmetica verbiedt het gebruik van parabenen.

Siliconen

Siliconen zijn net als minerale oliën gemaakt van aardolie. Het kan op verschillende manieren gebruikt worden en is goedkoop waardoor het een populair cosmetisch additief is. Siliconen vormen een zachte barrière op het oppervlak van de huid die het helpt om een aangenaam gevoel te geven. Dit vertraagt het natuurlijke proces van de huid. Shampoos die siliconen bevatten, hebben een soortgelijk effect. Het haar krijgt een zijdeachtig en zacht gevoel doordat er een laagje wordt aangelegd. Dit beperkt opname vermogen van het haar en de huid. Gezondheidsrisico's worden alleen een probleem als men allergisch is tegen siliconen. Siliconen zijn verboden in natuurlijke cosmetica.

Synthetische geuren

Synthetische geuren zijn goedkoop om te produceren en zijn langdurig houdbaar. Terwijl natuurlijke geuren verdwijnen, houden hun synthetische tegenhangers hun geur al heel lang. Synthetische geuren moeten alleen worden vermeldt wanneer een bepaald concentratieniveau in een product wordt gebruikt. Deze geuren kunnen leiden tot allergische reacties, hoofdpijn of duizeligheid. Synthetische geuren zijn verboden in natuurlijke cosmetica.

Palmolie

Palmolie, een plantaardige olie, wordt verkregen uit de vruchten van de oliepalm. Door hun snelle groei is het goedkoop te verkrijgen en dus kan het olieproduct in bijna alle cosmetische producten worden gevonden. Het gebruik van palmolie leidt echter ook tot ontbossing van regenwouden. Enkele andere negatieve gevolgen zijn de kwestie van kinderarbeid en vernietiging van habitats voor dieren die in deze regio's zijn geboren - om maar een paar te noemen. Om het gebruik van palmolie te vermijden is bijna onmogelijk.

Biologisch

Ingrediënten die voortvloeien uit gecontroleerde biologische landbouw worden gecultiveerd zonder het gebruik van synthetische pesticiden of minerale meststoffen, die minder inspannend zijn op het milieu. Cosmetica is gecertificeerd als biologisch wanneer tenminste 95% van de ingrediënten plantaardig gekweekte stoffen biologisch zijn of verkregen van wilde collectie.

Vegan

Vegan cosmetica bevat geen ingrediënten die afkomstig zijn van dieren, b.v. gelatine, honing, bijenwas of collageen. Maar wees ervan bewust dat deze term niet gereguleerd en vaak gebruikt wordt voor marketingdoeleinden.

Fairtrade

Dit betekent dat de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van een product duurzaam geproduceerd en verkregen worden om de bronnen te beschermen. Het verwijst ook naar producenten die eerlijke compensatie ontvangen. Onethische zakelijke praktijken zijn niet toegestaan. Vaak zijn Fairtrade producten van biologische kwaliteit en zonder chemische additieven geproduceerd.

Geen van onze producten bevatten parabenen, siliconen, SLS, Synthetische geur/kleurstoffen of Minerale Oliën! Alle ingrediënten staan vermeld bij het product.

Gratis verzenden

voor orders boven de €55

Snelle levering

Postnl Pakjegemak

Veilig winkelen en betalen

Beveiligde website

De mooiste natuurlijke cosmetica

o.a. vrij van dieproeven, parabenen, palmolie