NIEUW UNICA COSMETICA!
Veilig betalen, ook gratis achteraf
Gratis verzenden vanaf €55
Verzenden met Posnl pakjegemak €3,95
Snelle levering

Palmolie

Palmolie

De schadelijke effecten van palmolie, waar zit het in en hoe kan ik het herkennen

Palm olie
De palmolie-industrie ligt lange tijd onder vuur. Velen van ons hebben gehoord van palmolie, maar slechts een paar zijn zich bewust van de enorme schade voor het milieu, de dieren en op sociaal gebied.

Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm genaamd eiaeisguineensis. Doordat palmolie goedkoop kan worden ingekocht, is palmolie een zeer populaire plantaardige olie bij fabrikanten. Palmolie is de meest gebruikte olie alle plantaardige oliesoorten ter wereld en Nederland is een van de grootste afnemers. In bijna alle producten zit palmolie en het is moeilijk te vermijden: van cosmetica, eten, biobrandstof, koeken, snacks, chips, ontbijtgranen tot aan schoonmaakartikelen. Palmolie bevindt zich met name in veel taart, kant-en-klare gerechten,  pizza's, zoete koekjes, smeerpasta’s en margarines. Palmolie wordt meestal verborgen onder de term 'plantaardige olie'. In bijna alle Aziatische producten of producten die gefabriceerd zijn in Azië en waar 'plantaardige olie' op staat, zit in feite palmolie.

LET OP: Ook in Biologische of proefdiervrije producten zit palmolie. Het is zelfs zo dat het er vaak juist wel in zit omdat het natuurlijk ingrediënt is.  

Ongeveer 85% van de wereldwijd geproduceerde palmolie komt uit Maleisië en Indonesië. Deze landen worden geconfronteerd met enorme problemen, die worden veroorzaakt door de palmolie-industrie. Dit bevat:

Milieuschade palmolie
De enorme ontbossing van regenwouden. De palmolie-industrie vereist meer steeds meer akker grond als gevolg van de toenemende vraag. Regenwouden worden voortdurend gekapt en vervangen door monocultuur. Elk uur wordt een regenwoud gebied vernietigd ter grootte van 300 voetbalvelden. Dit zorgt voor veel broeikasgassen die de habitat van vele diersoorten vernietigen. De schade is meestal onomkeerbaar. Als de ontbossing door blijft gaan in dit tempo zullen 2.022 diersoorten afkomstig uit deze regenwouden uitsterven als gevolg van de palmolie-industrie.

Effecten op dieren
Meer dan 300 000 verschillende diersoorten leven in de  Zuidoost-Aziatische regenwouden. Veel van deze dieren zijn gewond geraakt, gedood of verdreven als gevolg van ontbossing. Dit betreft o.a. de orang-oetan en de Aziatische olifant. In de laatste twee decennia, zijn bijvoorbeeld meer dan 50 000 orangoetans gestorven door de gevolgen van de schade door de palmolie-industrie. Vaak zijn de dieren omkomen gewond geraakt door een machete of levend begraven. Stropers en smokkelaars kunnen makkelijk op zoek naar dieren in de palmolieplantages.

Sociale gevolgen palmolie
Plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden verdreven om plaats te maken voor deze palmolie industrie. Zij kunnen niet meer naar het oerwoud, waar zij hun voedsel, medicijnen en inkomsten uit halen. Omliggende stukken grond en het water wordt vergiftigd door chemische producten die gebruikt worden op de palmolie-plantages.
Kinderarbeid is van groot belang in de palmolie-industrie. In plaats van dat de kineren  naar school gaan worden ze gedwongen om fruit te dragen of in bomen te klimmen onder verzengende temperaturen voor talloze uren. Vaak ontvangen deze kindarbeiders geen loon. Dit is maar een van de vele schendingen van de mensenrechten die plaatsvinden op palmolieplantages op een dagelijkse basis. Bovendien wordt de inheemse bevolking uitgebuit door grote bedrijven die hun land weg te nemen om hun winsten te verhogen.

Het vermijden van het gebruik van palmolie

Palmolie is aanwezig in talloze producten onder verschillende namen die vaak moeilijk te vermijden zijn. Toch kan men veel met slechts een paar eenvoudige stappen bereiken:

1. Informeer jezelf - Lees de ingrediënten in een product voor aankoop en koop geen producten die palmolie bevatten. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in voedsel, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten palmolie.

2. Vertel het - Hoe meer mensen het weten, hoe eerder de ernstige vernieling van het land en het leven word gestopt. Praat erover met vrienden en familie en leg de nadruk op de effecten van het gebruik van palmolie.

3. Teken petities - vraag de bedrijven die uw favoriete producten te produceren om het gebruik van palmolie te stoppen.

4. U kunt kiezen voor producten die gecertificeerde palmolie bevatten. Zo wordt in ieder geval aan het voorgeschreven minimum voldaan.
Maar zolang er voor duurzame palmolie, bossen worden gekapt, drinkwater wordt vergiftigd, dieren worden vermoord en diersoorten uitsterven, geloven wij niet in duurzame palmolie.


Benamingen voor palmolie:
Palm Oil
Palm Fruit Oil Palm Kernel
Palm Kernel Oil Palm Stearine
Palmate Palmitate
Palmitic Acid SodiumKernelate  
Sodium Palm Kernelate  
Hyrated Palm Glycerides  
CetylPalmitate / OctylPalmitate  
Palm Kernel/ Palm Oil Kernel / Palm Fruit Oil  
PalmitylAlchohol
Hyrated Palm GlyceridesPlantaardige olie/ Plantaardig vet
Palmate  / Palmitate / Palmolein  
GlycerylStearate / Stearic Acid  
ElaeisGuineensis  
Palmitic Acid  
Palm Stearine  
Palmitoyloxostearamide / Palmitoyl tetrapeptide-3  
CetylPalmitate
Epoxidized Palm Oil (UV cured coatings)
EthylhexylPalmitate
Hydrated Palm Glycerides
OctylPalmitate
Palmityl Alcohol
PalmitoylOxostearamideP
almitoyl Tetrapeptide-3
Palmolein Saponified
ElaeisGuineensis
SodiumKernelate
Sodium Palm Kernelate
SodiumPalmate

Kan palmolie in zitten:
Steareth-21
Stearic Acid
Emulsifiers (some can be palm oil derived)
Glyceryl Stearate
Steareth -2 Steareth -20
SodiumLaurylLactylate/Sulphate

Deze ingrediënten zijn afkomstig van palmolie of kokosnoot olie.
Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Lauryl Sulfoacetate
Cetyl Alcohol
Fatty alcohol sulphates
Isopropyl or Isopropyl Palmitate
Sodium Dodecyl Sulphate (SDS or NaDS)
Sodium IsostearoylLactylaye
Sodium LaurethSulfate (in vrijwel alles wat schuimt)Gratis verzenden voor orders boven de €55,00

Standaard pakket €3,95

Snelle levering met Postnl pakje gemak

Keuze afleverdatum en locatie

Veilig betalen

ook gratis achteraf

Vrij van schadelijke stoffen

ook dierproefvrij
Powered by Lightspeed